Opinie: Investeren in nieuwe Vlamingen

25/08/2008 - Vlaanderen is een open en verdraagzame samenleving. Vlaanderen verwelkomt niet alleen de nieuwkomers, maar investeert ook effectief in deze mensen. Investeren in mensen, zowel kinderen als volwassenen, is investeren in de toekomst van de welvaart van Vlaanderen en in het welzijn van alle Vlamingen. Dat zegt Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen.

Diversiteit in Vlaanderen is vandaag een feit. De internationale politieke ontwikkelingen en de globalisering die kenmerkend zijn voor de afgelopen decennia hebben verscheidene soorten migratiestromen op gang gebracht en hebben de Vlaamse bevolkingssamenstelling danig gewijzigd. Vandaag leven in onze steden en gemeenten mensen die afkomstig zijn uit alle hoeken van de wereld. De Vlaamse steden en gemeenten komen hierdoor steeds meer in aanraking met nieuwe culturen, tradities, levensbeschouwingen, maar ook met nieuwe talen.

Het gevolg is dat steden maar ook kleine gemeenten zoals Liedekerke meer en meer geconfronteerd worden met nieuwkomers, volwassenen en minderjarigen, die de Nederlandse taal onmachtig zijn. Voor volwassen nieuwkomers is er een inburgeringsbeleid uitgewerkt waarbij deze mensen de kans krijgen het Nederlands als tweede taal op maat te volgen. Voor kinderen is er het zogenaamd onthaalonderwijs waar ze zo snel mogelijk Nederlands leren en geïntegreerd worden in het reguliere basis- of secundair onderwijs.

Zomerscholen: belangrijke schakel voor inburgering

Voor kinderen en jongeren die pas op het einde van het schooljaar in Vlaanderen toekomen, zijn de zomerscholen een ideale voorbereiding op hun integratie in het reguliere onderwijs en vrijetijdsaanbod. Naar aanleiding van mijn bezoek vorig jaar aan de zomerschool Nederlands in Antwerpen waar de vrijwilligersorganisatie "Meters en Peters" al 8 jaar lang een taalbubbelbad organiseert voor anderstalige nieuwkomers van 6 tot 12 jaar, heb ik een oproep gelanceerd naar alle Vlaamse steden en gemeenten die inspanningen willen doen om taalzwakke kinderen beter voor te bereiden op hun integratie in het onderwijs en binnen het reguliere vrijetijdsaanbod.

Minderjarigen die reeds in Vlaanderen onderwijs gevolgd hebben, kunnen in de zomerscholen hun Nederlands verder oefenen zodat zij niet opnieuw van nul moeten beginnen in het nieuwe schooljaar. Vrije tijd en onderwijs zijn immers bij uitstek de plekken waar kinderen elkaar ontmoeten en waar vriendschappen worden gesmeed. De vakantieperiode wordt hier benut om anderstalige kinderen een extra duwtje in de rug te geven en hun kennis van het Nederlands opmerkelijk te verbeteren. Zonder dergelijke initiatieven is de vakantie voor deze kinderen doorgaans een periode die tot een toegenomen taalachterstand leidt. En taalachterstand betekent ook leerachterstand!

Verschillende steden en gemeenten zoals Maasmechelen, Aalst en Ronse die geconfronteerd worden met steeds meer leerlingen die de Nederlandse taal onmachtig zijn, hebben dit jaar een zomerschoolproject georganiseerd waarbij gedurende een drietal tot zevental weken anderstalige kinderen en jongeren op een speelse en plezierige manier het Nederlands verwerven.

Deze zomerschoolprojecten zijn geen betutteling door macro-organisaties van bovenaf. Het gaat om een evenwichtige samenwerking tussen vrijwilligers, de ouders van de kinderen zelf, het onthaalbureau, het lokale bestuur, socio-culturele organisaties en het beleid. Het is die samenwerking tussen de verschillende partners die heeft geleid tot een gedragen kwalitatieve uitvoering van het project. Het leefbaar samenleven in diversiteit kan maar versterkt worden, als de verschillende actoren op het terrein samenwerken en elk gewaardeerd worden. Dat is ook het kenmerk van een participatieve democratie.

Een pluim voor Liedekerke

Vandaag geeft Liedekerke mee het voorbeeld, met haar speelpleinwerking in combinatie met een taalbad. Inderdaad, hetzelfde Liedekerke dat een paar maand geleden nog de voorpagina's van de gerenommeerde International Herald Tribune haalde omdat alleen Nederlandstalige kinderen welkom waren op het speelplein. "If Belgium vanishes one day, it will be because of little towns like this one, where Flemish politicians are riding a new wave of nationalism". Vlaanderen stond symbool voor onverdraagzaamheid en bekrompenheid.

Open en verdraagzaam Vlaanderen

De internationale kranten hebben ongelijk. Vlaanderen is een open en verdraagzame samenleving. Vlaanderen blijft ook in zijn beleid de openheid en verdraagzaamheid koesteren. Dat betekent ook inspanningen blijven leveren om anderstaligen en nieuwkomers zoveel mogelijk kansen te geven om volwaardig aan de Vlaamse samenleving deel te nemen. Nieuwkomers beschikken over een groot potentieel, talent en veel motivatie om snel in onze samenleving mee te draaien. Vlaanderen moet deze mensen voldoende kansen geven om te tonen wat ze kunnen en wat ze waard zijn. Daarom is het van belang dat hun vaardigheden benut worden en dat de meegenomen competenties vanuit het land van herkomst zo snel mogelijk vertaald worden naar een Vlaamse context, en dit voor de arbeidsmarkt en voor de samenleving in het algemeen. Vlaanderen verwelkomt niet alleen de nieuwkomers, maar investeert ook effectief in deze mensen. Investeren in mensen, zowel kinderen als volwassenen is investeren in de toekomst van de welvaart van Vlaanderen en in het welzijn van alle Vlamingen.

Marino Keulen,
Vlaams minister van Inburgering

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.