Stadsmonitor 2008: Kindvriendelijkheid verhogen grote uitdaging

02/03/2009 - De kindvriendelijkheid in de steden verhogen is dé grote uitdaging voor de toekomst. Daarom moet fors worden geïnvesteerd in meer kinderopvang, betere verkeersveiligheid, meer groen en een betere toegang tot sport-, speel- en vrijetijdsactiviteiten. 

Dat zei Vlaams minister van Stedenbeleid Marino Keulen bij de voorstelling van de Stadsmonitor 2008. Bij deze gelegenheid lanceerde de minister meteen ook de nieuwe ‘Thuis in de stad' campagne. Wie in de stad zijn woning vernieuwt, kan 1.500 euro winnen.

De belangrijkste doelstelling van het Vlaams stedenbeleid blijft jonge gezinnen aansporen om zich in de stad te vestigen of er te blijven wonen. Daartoe moet er ook in de toekomst fors geïnvesteerd worden in de kindvriendelijkheid van de Vlaamse steden: meer kinderopvang, betere verkeersveiligheid, meer groen en een betere toegang tot sport- speel- en vrijetijdsactiviteiten. Dat is de voornaamste conclusie die minister van Stedenbeleid Marino Keulen trekt uit de Stadsmonitor 2008.

De stadsmonitor is inmiddels aan zijn derde editie toe. Het instrument geeft in 129 indicatoren een zicht op de ontwikkelingen in de 13 Vlaamse centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout) op gebieden als cultuur en vrije tijd, leren en onderwijs, ondernemen en werken, veiligheidszorg, wonen, mobiliteit, zorg en opvang en natuur- en milieubeheer. De stadsmonitor werd gerealiseerd door de Studiedienst van de Vlaamse regering en het team Stedenbeleid.

Voor enkele indicatoren werden de centrumsteden ook vergeleken met de stedelijke rand, de kleinere steden en het platteland. Uit deze vergelijking blijkt dat een aantal clichés over de steden niet kloppen: stedelingen voelen zich niet onveiliger dan de rest van Vlaanderen, wel integendeel; stadsbewoners hebben meer interesse voor politiek en zijn maatschappelijk meer betrokken; zij doen minstens evenveel aan vrijwilligerswerk en mantelzorg als de rest van Vlaanderen; en in de steden is een rijk potentieel aan burgerzin aanwezig: liefst 60% van de stadsbewoners trekt zich de problemen in zijn buurt of wijk aan en is bereid zelf de handen uit de mouwen te steken. Voor Keulen een bewijs dat inzetten op meer participatie loont. De minister noemt het een belangrijke uitdaging voor de stadsbesturen om ten volle beroep te doen op het sociaal kapitaal van de bevolking.

Stadsvlucht gestopt door immigratie
Tijdens de voorstelling van de stadsmonitor in Hasselt werd de klemtoon gelegd op wonen en participatie, twee thema's die de steden zelf naar voren schoven als belangrijkste prioriteiten voor het stedelijk beleid. Uit eerdere stadsmonitors bleek al dat de stadsvlucht van de jaren 90 gestopt is. Het aantal inwoners neemt toe dankzij vooral een positief migratiesaldo en een geboorte-overschot. Er doet zich echter nog altijd een belangrijke selectieve stadsvlucht voor bij jonge, in het bijzonder sociaal economisch sterkere, gezinnen. De (studenten)steden trekken meer twintigers aan, maar die verhuizen weer uit de stad wanneer ze gezinsuitbreiding plannen. Gezinnen met kinderen brengen letterlijk en figuurlijk leven in de stad. Ze zorgen voor stedelijke dynamiek en evenwicht in een verouderende samenleving.

De stadsmonitor geeft aan dat er met de kindvriendelijkheid van onze steden nog wat schort. Slechts de helft van de stadsbewoners is tevreden over de voorzieningen voor kinderen en jongeren in de buurt. Ook op gebied van tevredenheid kinderopvang in de buurt is er nog werk aan de winkel: slechts 1 op 2 inwoners vindt dat er voldoende kinderopvang is. Er zijn wel grote verschillen tussen de centrumsteden.

Stadsbewoners hebben veel burgerzin

Inzake participatie scoren de steden beter dan kan verwacht worden, gezien hun bevolking gemiddeld minder geschoold is, armer en meer werkloos dan het Vlaams gemiddelde. In onze steden steekt één op 7 bewoners wel eens de handen uit mouwen in de buurt. In Antwerpen en Hasselt is dit zelfs 1 op 5. Het verenigingsleven in de steden telt wel minder actieve lidmaatschappen dan op het platteland. Maar in steden zijn evenveel vrijwilligers en mantelzorgers aan het werk als in de rest van Vlaanderen: grootstedelingen springen zelfs iets meer in voor een zieke, gehandicapte of bejaarde buur, kennis of familielid.

Volgens minister Keulen komt uit de stadsmonitor als voornaamste conclusie naar voren dat het tegengaan van de stadsvlucht bij jonge gezinnen de belangrijkste doelstelling van het Vlaams stedenbeleid moet blijven. "Werk maken van de betaalbaarheid van de woningen alleen volstaat daarbij niet", aldus Keulen. "Ook de woonomgeving en de kind- en gezinsvriendelijkheid in de steden moeten verbeterd worden. De inspanningen op gebied van stadsontwikkeling lonen en moeten worden verder gezet en zelfs versterkt. En er moet verder geïnvesteerd worden in kinderopvang, verkeersveiligheid, groenvoorziening en sport-, speel- en vrije tijdsactiviteiten. Niet alleen kwantitatief, maar vooral kwalitatief: er bestaat immers een grote kloof tussen het objectief gemeten aanbod aan voorzieningen voor kinderen en jongeren en de graad van tevredenheid erover."

Thuis in de stad

Minister Keulen lanceerde bij de voorstelling van de stadsmonitor ook de nieuwe ‘Thuis in de stad' campagne. De campagne is gericht - hoe kan het ook anders - op twintigers en jonge gezinnen. Aan de campagne is een wedstrijd verbonden. Wie in de stad zijn woning vernieuwt, kan een cheque van 1500 euro winnen voor binnen- of buiteninrichting. Alle info op www.thuisindestad.be

Bekijk hier het item in het vrt-nieuws

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.