Marino Keulen blikt vooruit

05/06/2009 - Op het eind van vijf jaar ministerschap vindt Marino Keulen het zowel nuttig als wenselijk om even terug te blikken. Binnen de domeinen Binnenlands Bestuur, Wonen, Stedenbeleid en Inburgering heeft hij heel wat kunnen realiseren.

Zijn "rapporten" in de diverse media klinken dan ook steevast positief. Maar het werk is zeker niet af! En nog belangrijker dan terugblikken, is daarom een blik en visie hebben op de toekomst. Marino Keulen beklemtoont hierna enkele belangrijke strijdpunten voor Open Vld voor de volgende Vlaamse regering.

Wonen

Het woonbeleid van Marino Keulen werpt vruchten af. Terwijl meer dan 10 jaar geleden 2 op 3 Vlamingen een huis bezaten, is dat vandaag bijna 4 op 5 (76%). Bovendien koopt de Vlaming steeds jonger. De Vlaamse renovatiepremie is een enorm succes geworden. Vandaag kregen al meer dan 33.000 gezinnen een premie van gemiddeld 6.300 euro uitgekeerd. Een huursubsidie werd ingevoerd die mensen de kans geeft om toch een betaalbare woning op de private huurmarkt te huren.
  • Tegen het einde van de volgende legislatuur moet 80% van de Vlaamse bevolking eigenaar zijn van een eigen woning. Dit moet enerzijds gerealiseerd worden door bijkomende gerichte fiscale maatregelen en anderzijds met een verdere uitbreiding van de Vlaamse renovatiepremie.
  • Op de private huurmarkt dient er extra geijverd te worden voor een rendement voor de private verhuurder enerzijds, en een kwaliteitsvol en betaalbaar aanbod voor de huurder anderzijds.
  • De sociale huisvesting dient verder gefocust te worden op de echt woonbehoeftigen. Dit kan bereikt worden door de doorstroming in de sociale huisvesting te stimuleren.
Inburgering

Als minister van Inburgering zette Marino Keulen een succesvol inburgeringsbeleid op poten. De middelen die uitgetrokken worden voor inburgering zijn bijna verviervoudigd, en dat heeft geresulteerd in 15.000 inburgeraars in 2008 (t.o.v. 7.000 in 2006). Ze maken kennis met onze taal en gewoonten en hun rechten en plichten. Via het project "Managers van diversiteit" stelde Marino Keulen 5 miljoen euro subsidies ter beschikking van mensen en organisaties die het samenleven in diversiteit trachten te bevorderen.
  • Open Vld streeft ook de komende jaren naar een verhoging van de arbeidsparticipatie van mensen uit kansengroepen. Werk is een belangrijk kanaal voor de integratie van mensen van allochtone herkomst. Wij pleiten er dan ook voor om de link tussen arbeidsmarktbeleid en inburgerings- en integratiebeleid nog meer te versterken. De inburgeringsplicht moet ingevoerd worden als voorwaarde voor het bekomen van de Belgische nationaliteit.
  • Een reële valorisatie van een behaald inburgeringsattest, bijvoorbeeld bij sollicitaties (in de eerste plaats bij de Vlaamse overheid zelf).
Binnenlands Bestuur

Marino Keulen is een gemeentenaar in hart en in nieren. De afgelopen jaren werd dan ook een beleid gevoerd met een hart voor de steden en gemeenten. De middelen van gemeenten werden drastisch verhoogd, waardoor een optimale dienstverlening vppr de burger kan gewaarborgd zijn.
  • De gemeenten worden geconfronteerd met een 34-tal uitgebreide plannen die zij moeten maken voor de Vlaamse of federale overheid. Er moet drastisch gesnoeid worden in deze plan-overlast. De komende 5 jaar willen we komen tot minimaal een halvering van het aantal plannen.
  • Vele kleinere gemeenten kreunen onder de taaklast die zij op zich moeten nemen. De omvang van sommige gemeenten is zo beperkt dat er enkel nog sprake is van schaalnadelen in plaats van schaalvoordelen. De Vlaamse overheid zal vrijwillige fusie van twee of meer gemeenten stimuleren met een eenmalige financiële bonus.
  • Open Vld wil in een nieuw lokaal pact tussen de Vlaamse overheid en de gemeenten komen tot een verlaging van de gemeentebelastingen. Alle lokale belastingen op bedrijven moeten worden afgeschaft. In ruil krijgen gemeenten de bevoegdheid om opcentiemen te heffen op de vennootschapsbelasting.
Stedenbeleid

Als minister van Stedenbeleid heeft Marino Keulen de voorbije jaren heel wat projecten in Vlaanderen ondersteund. Via het Stedenfonds (alleen al in 2009 124 miljoen euro) en de stadsvernieuwingsprojecten (nog eens 50 miljoen euro) verdwijnen stelselmatig stadskankers in de Vlaamse steden. We hebben de Vlaamse steden opnieuw aantrekkelijk gemaakt met projecten van stadsvernieuwing, met het aanpakken van verkrotting, met de renovatiepremie, met de herwaardering van leegstaande bedrijventerreinen.
  • De belangrijkste doelstelling van het Vlaams stedenbeleid blijft jonge gezinnen aansporen om zich in de stad te vestigen. Daartoe moet ook in de toekomst fors geïnvesteerd worden in betaalbare woningen en een aangenaam leefklimaat voor jonge gezinnen en in de kindvriendelijkheid van de steden: meer kinderopvang, betere verkeersveiligheid, meer groen en een betere toegang tot sportieve, culturele en vrijetijdsactiviteiten.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.