Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

zondag 29 januari 2017

Belga 27-01-2017 : Politiezone Lanaken-Maasmechelen fusioneert niet met andere zones

MAASMECHELEN 27/01 18:32 (BELGA)
De lokale politiezone Lanaken-Maasmechelen (LaMa) gaat niet fusioneren met andere zones, maar wil wel een doorgedreven samenwerking met omliggende politiezones. "Fusie is ruzie. Een megazone staat gelijk met een mini service", verklaarden burgemeesters Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken en Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen vrijdag op een persmoment over de werking van de politie LaMa. "We zien nu ook dat de hervormde brandweerzones niet werken", voegden de beide burgervaders eraan toe.
De twee gemeenten doen voor 2017 een extra inspanning om de politie meer slagkracht en efficiëntie te geven. Maasmechelen trekt 645.000 euro uit bovenop het budget van 4.191.000 euro, terwijl Lanaken 442.000 euro bijtelt bij het bedrag van 2.868.000 euro. Daardoor komen er vier extra agenten bij waardoor het korps 128 geüniformeerden zal tellen en het zo de derde grootste politiezone in Limburg vormt.
"Dit jaar moeten de gesprekken over samenwerking afgerond worden met de politiezones MidLim en Maasland, want MidLim beschikt bijvoorbeeld over een drone en quads. Zo kunnen we onze politiewerking versterken", aldus Marino Keulen. Vrijdag werd ook de politiehond Waldo voorgesteld, die mee op patrouille kan, maar ook als drugshond zal functioneren voor controles van voertuigen of van bezoekers bij evenementen.
De politie LaMa heeft net als andere zones in het land een zwaar en druk 2016 achter de rug door de terreurdreiging waarbij veel veerkracht en flexibiliteit van het personeel is gevraagd. Daarnaast wordt de politiezone geconfronteerd met motorclubs zoals de Hells Angels en de rivaliserende Outlaws, drugs- en grensoverschrijdende criminaliteit en het fenomeen radicalisering. Vrijdag raakte bekend dat MC Satudarah uit Maasmechelen vertrokken is, maar er is wel een supportclub van de Hells Angels in de plaats gekomen.

"Gezien de grote druk ben ik fier op mijn politiemensen. We leven door de aanslagen nu eenmaal in een ander tijdperk. Er moest veel versterking geleverd worden in Brussel en Zaventem. Voor de komende twee jaren blijven we verder werken op de drie actuele speerpunten: drugs, verkeer en woninginbraken", aldus korpschef Jacques Philippaerts.